Cynk

Co to jest ?
Jest niezbędnym minerałem i należy do grupy składników odżywczych zwanych pierwiastkami śladowymi. Są to niezbędne minerały, ale są określane jako takie, ponieważ są wymagane w znacznie mniejszych ilościach niż główne minerały, takie jak wapń i fosfor. Cynk w diecie występuje w postaci dwuwartościowej (Zn 2+) i bierze udział w wielu aspektach metabolizmu, głównie w reakcjach enzymatycznych.

Dlaczego to jest ważne?
Cynk pełni w organizmie wiele istotnych funkcji, jest kofaktorem lub katalizatorem co najmniej 200 zawierających cynk enzymów, które biorą udział w metabolizmie białek, węglowodanów, kwasów nukleinowych i lipidów.

Role w ciele
Cynk odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu skóry i gojeniu ran, replikacji komórek, budowie i funkcji błon biologicznych oraz stabilizacji kwasów nukleinowych. Jest wchłaniany głównie w jelicie cienkim, najwięcej w jelicie czczym. Na wchłanianie cynku wpływają różne czynniki dietetyczne, w szczególności wysokie spożycie wapnia, żelaza i fitynianu, które zmniejszają jego przyswajalność.